Egészség Egyéb Hírek

ALGORITMUS SEGÍTHETI AZ ÉLETKORNAK MEGFELELŐ EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOT ELÉRÉSÉT

Az állami egészségügyi döntéshozatalt segítheti a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kutatása, amely arra ad választ, hogy milyen egészségproblémákat tartanak elfogadhatónak az emberek különböző életkorokban.

Az egyetem MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a Hermann Zoltán és Zrubka Zsombor – a BCE és az Óbudai Egyetem kutatói – által kidolgozott új módszer elsőként szolgáltat teljes körű és kellően pontos becslést arról: a lakosság milyen arányban tartja elfogadhatónak egyes életkorokban az egészségi problémák különféle kombinációit.
Mint írták, a források korlátozottsága miatt az egészségügyi közgazdászok feladata, hogy a döntéshozók számára értékeljék az egyes gyógyszerek, terápiák hasznosságát. A kutatás eredményeként az új terápiák finanszírozásának alapját az az elv adhatja, hogy minél több ember az életkorának megfelelő, elfogadható egészségi állapotba kerüljön. Ehhez pontosan mérhetővé kellett tenni, hogy különböző életkorokban milyen egészségi állapotokat tartanak elfogadhatónak az emberek – tették hozzá.
A kutatók a terápia által elért javulás (egészségnyereség) mérésére leggyakrabban használt kérdőívet vették kiindulópontul, amely a problémákat az életminőség szempontjából fontos öt területen méri. Bizonyos kérdésekre kikövetkeztethető a válasz a korábbi válaszok alapján: például ha valaki szerint egy probléma elfogadható 30 éves korban, akkor vélhetően 60 éves korban is az lesz. Az alkalmazott adaptív algoritmus ezért a megadott információkból automatikusan megválaszol néhány kérdést, és csak azokat a kérdéseket teszi fel, ahol még információhiányt tapasztal. Ez rendkívüli módon megnöveli a kérdezés hatékonyságát – írták.
Az adaptív algoritmust és egy ahhoz társuló becslési modellt magában foglaló új módszerről szóló publikáció a European Journal of Health Economics tudományos folyóiratban jelent meg – közölték.

MTI

Related posts

SOSEM VOLT MÉG ILYEN FONTOS A GERINCTORNA

proteinadmin

JÁRVÁNY IDEJÉN KÜLÖNÖSEN FONTOS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

proteinadmin

NÉGY ORSZÁG RENDEZI A 2021- ES NŐI KOSÁRLABDA EB-T

proteinadmin

1 comment

Leave a Comment