Egyéb Hírek Sport

A REFORMOK ÚTJÁRA LÉPETT A NEMZETKÖZI SÚLYEMELŐ SZÖVETSÉG

Új alapszabályának elfogadásával a reformok útjára lépett a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF).

Az új “alkotmányt” az IWF katari kongresszusán vasárnap szavazták meg a képviselt 133 tagország küldöttei, akiknek – az insidethegames.biz beszámolója szerint – több mint kilencven százaléka voksolt igennel a változásokra. Ezt hónapok óta követelte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is, amely kilátásába helyezte, hogy a mindenekelőtt az ismétlődő doppingügyek, a korszerűtlen irányítás jellemezte súlyemelés lekerülhet a 2024-es párizsi olimpia műsoráról.
Az új alapszabály jóváhagyása az első jelentős lépésnek tekinthető fejlemény az IWF életében, amelyet hosszú ideje állóháború jellemzett a reformerek, és a pozícióihoz ragaszkodó régi vezetés tagjai között. Az elnökségnek jelenleg is egyharmada – jelesül hét személy – olyan nemzeti szövetséget képvisel, amelyekben visszatérően magas a doppingesetek száma, az új alapszabály értelmében ilyen tagjai a jövőben nem lehetnek az IWF vezető testületének.
A “régi gárda”, s a főleg brit és amerikai reformerek között hónapok óta tartó konfliktus részbeni elcsendesedését jelzi a dohai szavazás végeredménye, amely – a portál által idézett Phil Andrews, az Egyesült Államok súlyemelő-szövetségének vezérigazgatója szerint –  “a legnagyobb előrelépés a sportág történetében”. Az új alapszabály az eddigi gyakorlattal szemben befolyáshoz juttatja magukat a súlyemelőket a sportág irányításában, három helyet is biztosítva a sportolóknak a majdani elnökségben. Az elfogadott dokumentum támogatja a nemek közötti egyenlőséget, és az IWF-től független, külső felügyeletet garantál a minden korábbinál hatékonyabb doppingellenes fellépésben.
A nemzetközi szövetség tisztújító kongresszusának időpontja még nem ismert, az új vezetést választó csúcsfórumot valószínűleg az év utolsó heteiben tartják meg.
Aján Tamás, aki 2000 óta irányította az IWF-t, tavaly áprilisban azután távozott az elnöki posztról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel és szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben. A NOB égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) idén júniusban bűnrészességgel és manipulációval vádolta meg Aján Tamást, több volt vezetővel együtt.

MTI

Related posts

SZŐKE ALEX KÉPVISELHETI A MAGYAR SZÍNEKET

proteinadmin

OKTÓBERBEN BOKSZOLHATNAK ÚJRA A NAGYÁGYÚK

proteinadmin

A TOKIOI OLIMPIA ESÉLYSEI

proteinadmin

Leave a Comment