Egészség Táplálkozás

MIÉRT FONTOS A HALFOGYASZTÁS NÖVELÉSE?

Nő a magyarországi halfogyasztás az utóbbi tíz évben, de még mindig messze az európai uniós átlag alatt van; az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves 5,7 kilogrammos átlag megduplázódjon Magyarországon – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón.

A jó minőségű hazai halak fogyasztásának növelése piacot biztosít a magyar termelőknek. A halgazdálkodás nemzetgazdasági jelentőségű, hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez – mutatott rá az államtitkár.
A halfogyasztást ösztönző már megtett intézkedések közül Farkas Sándor kiemelte a halhús általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését, illetve a Minőségi Magyar Hal védjegy bevezetését a magyar termelésű minőségi halak és haltermékek megkülönböztetésére, az irántuk megnyilvánuló vásárlói bizalom és igény erősítésére.
A magyar halak finomak, fogyasztásuk rendkívül egészséges – hangsúlyozta az államtitkár.
Farkas Sándor felidézte, hogy a 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg a halgazdálkodás fejlesztését, a hazai haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást ösztönző marketing tevékenységet segíti.
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: eredményes volt az év, az időjárás is kedvezett a hazai termelésnek, nagy mennyiségű és kitűnő minőségű halat kínálnak a vevőknek.
Hangsúlyozta, hogy az árak nem emelkedtek, a tavalyival azonos áron tudnak vásárolni a fogyasztók.
A halfogyasztás ösztönzése érdekében 50 település 80 árusítóhelyén a vásárlók közvetlenül a termelőktől is beszerezhetnek halat. A termelői akciókról a MA-HAL honlapján lehet tájékozódni – jelezte a MA-HAL elnöke.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője elmondta: Magyarországon az elmúlt egy évben több mint 10 százalékkal nőtt a halfogyasztás. A fogyasztás bővülése stabil alapot ad a hazai halágazatnak a további fejlődéshez.
A belföldi fogyasztás növekedéséhez hozzájárult a hal forgalmi adójának csökkentése, az elmúlt évek hazai gazdasági növekedése és a fogyasztást ösztönző kampányok is – tette hozzá.

 

MTI

Related posts

AZ EGÉSZSÉG KULCSA A TÁPLÁLKOZÁS

proteinadmin

DIAGNÓZIS MIKROFONNAL

proteinadmin

HIGH-TECH IMMUNTERÁPIA

proteinadmin

Leave a Comment