Hírek Sport

ÉLETRAJZI KÖNYV KÉSZÜLT A VÍVÁS MAGYAR ÜTTÖRŐJÉRŐL

Születésének 120. évfordulója alkalmából életrajzi könyv készült Jekelfalussy Piller György kétszeres olimpiai bajnok kardvívóról, katonatisztről.

A könyv bemutatóján – a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) székházában – az 1932-es olimpián egyéniben és csapatban aranyérmes vívó életéről készült rövidfilm levetítése után Fábián László, a MOB sportigazgatója arról beszélt, hogy kezdő öttusázóként lelkesen figyelték, ahogy a régi nagyok vívtak és sztoriztak, különösen a hihetetlen történetek ragadták magukkal őket.
“A MOB-ban nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeket az egykori hősöket, anekdotákat sose felejtsük el, megőrizzük és továbbadjuk” – hangsúlyozta Fábián, aki hozzátette, Jekelfalussy Piller György nemcsak kardvívásban volt fenomén, hanem – amint az a könyvből is kiderül – asztaliteniszben és ju-jitsu-ban is eredményes volt.
Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte, nemrégiben emléktáblát avattak Jekelfalussy Piller György szülőhelyén.
“Nekünk magyaroknak nem kell kitalálni történeteket, hősöket, mert tele van velük a történelmünk, csak fel kell őket kutatnunk” – mondta. Megjegyezte, a katonasportolókat szaktudás, felkészültség, felelősség és hazaszeretet jellemzi, egyúttal csodálatra méltónak nevezte, amit közülük a vívók véghez vittek, ugyanis egyéniben 1908 és 1964 között csak magyar kardvívók nyertek olimpiai aranyat, kivéve 1920-ban, amikor a magyarok nem vehettek részt az ötkarikás játékokon.
“Könnyűlovas szablyából alakult ki a kard, vagyis ősi magyar fegyver, ebből is eredhetnek sikereink” – tette hozzá Simicskó István.
Pézsa Tibor, az 1964-es olimpia kardvívó bajnoka felidézte, 1956-ban az olimpiai felkészülés időszakában a tatai edzőtáborban sok mindent ellesett az ott dolgozó mesterektől, köztük Szűcs Jánostól és Piller Györgytől.
“Szúrópárna voltam, és én vittem a vizet a versenyzőknek” – emlékezett vissza személyes élményeire Pézsa, aki Piller sokoldalúságát azzal illusztrálta, hogy az edzőtáborban seprűnyéllel verte meg a többieket biliárdban.
Az olimpiai bajnok vívó sajnálattal jegyezte meg, hogy a régi mesterek tapasztalatai a történelem viszontagságai miatt nem maradtak meg dokumentumokban, csak szájhagyomány útján, az egykori tanítványok révén élnek tovább. Kiemelte, Piller György aktív pályafutása befejezése után sem szakadt el a vívástól, vívómesterként, a kardozók vezetőjeként szolgálta szeretett sportágát.
“A szégyen vezérelte soraimat, mert a Jekelfalussy Piller György-hagyaték nagy része egy kukából, egy hajléktalan révén került elő, ennek jártam utána és szedtem össze” – mondta Máday Norbert, a magyar szablyavívó iskola alapítója, a könyv szerzője, kiemelve, hogy mivel Piller Horthy katonája volt, ezért 1989-ig beszélni sem lehetett róla. Az 1932-es olimpia bajnoka 1956 után nem tért haza, Amerikában alapított vívóiskolát, ott hunyt el 1960-ban.
Az értékmentő, eredeti dokumentumokkal és fotókkal illusztrált 600 oldalas kiadvány egyelőre csak magánkiadásban érhető el.

 

MTI

Related posts

DEMBÉLÉ MARAD A CSAPATÁNÁL

proteinadmin

RADIKÁLIS VÁLTOZÁSOK AZ EVEZŐS VÁLOGATOTTBAN

proteinadmin

SÚLYEMELŐ EDZŐKÖZPONT NYÍLT BUDAPESTEN

proteinadmin

Leave a Comment