Egészség Táplálkozás

SPORTSPECIFIKUS DIETETIKUSKÉPZÉS INDUL

A sportért felelős államtitkár szerint örömteli, hogy a Testnevelési Egyetemen (TF) elindult a hiánypótló sportspecifikus dietetikusképzés, mert a megfelelő szintű sportteljesítmény egyik alappillére a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Szabó Tünde a TF-en tartott csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a sportban manapság olyan szoros verseny zajlik, hogy csupán nüanszokon múlik, valaki nyer-e vagy nem. Hozzátette: magas szintű teljesítmény csak úgy érhető el, ha a versenyző minden területen figyelembe veszi a céljait és annak megfelelően készül.
Szabó Tünde hangsúlyozta, hogy a táplálkozásról érdemes sportágspecifikusan beszélni, hiszen az egyikben az állóképességet, a másikban az erőt, a harmadikban a gyorsaságot kell növelni. Ugyanakkor minden válogatott versenyzőnek speciális étrendre van szüksége, amely a szervezetükben biztosítja az energiapótlást.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy létrejött már a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ, amely szerinte világszinten is egyedülálló.
Mocsai Lajos, a TF rektora arról beszélt, hogy a sportdietetikus szakmára nagy szükség van. Utalt arra, hogy a tanintézménynek alapküldetése az életmód és életminőség területén megfelelő támogatást nyújtani a táplálkozástudomány oldaláról. Másfelől – folytatta – a kormány azt a feladatot adta az egyetemnek, hogy az élsportolókat szakszerű táplálkozástudományi szaktanácsadással lássa el. Zárásként azt hangsúlyozta, hogy a sportdietetikusi képzésben legalább ötven százalékban olyan integrált tudást akarnak nyújtani a hallgatóknak, amelyet a gyakorlatban azonnal hasznosítani tudnak majd.
Martos Éva, a sport-táplálkozástudományi központ által szervezett kétszáz órás képzés vezetője elmondta, hogy a tizenkét – már dietetikus végzettséggel rendelkező – hallgatónak tizenkét tantárgyat fognak oktatni, és ezek között minden “hot topic téma” szerepelni fog.
“Az a célunk, hogy hiteles tudás birtokában lévő szakemberek állhassanak a sportolók mellé” – fogalmazott Martos Éva, aki szerint a sportteljesítményhez átlagosan öt százalékot tud hozzátenni a helyes táplálkozás. Egy középszerű sportolóból nem válhat ugyan világklasszis, de ha egy világklasszis helytelenül táplálkozik, akkor középszerűvé válhat – mondta.

 

MTI

Related posts

A DIETETIKUS KARÁCSONYI TANÁCSA

proteinadmin

A SPORT ÉLETEKET MENTHET

proteinadmin

VESZÉLYES A VÖRÖS HÚS?

proteinadmin

Leave a Comment