Programok Sport

300 VERSENYZŐ INDUL AZ URBAN GAMES UTCAI VILÁGJÁTÉKON

Negyvenhat ország 300 versenyzője vesz részt a World Urban Games utcai sportok világjátékán, melyet péntektől vasárnapig rendeznek Budapesten.

Az eseményt felvezető csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy a Csepel-sziget bejárójánál fekvő Nagyvásártelepen 2019 nyarán kezdődött a tereprendezés, majd szeptember elején indult a 60 000 négyzetméter alapterületű rendezvényhelyszín építése.
“Hatalmas munkát végeztünk az elmúlt öt-hat hónapban, olyan eseményt szeretnénk rendezni, amely a későbbi házigazdák számára mintául szolgálhat” – mondta Molnár Viktor, a szervezőbizottság tagja.
Hozzátette, az extrém és a tradicionális sportok urbanizálódtak, azaz a beköltöztek a városokba, ahol a fiatalok körében egyre népszerűbbek lettek.
“A jelen és a jövő generációja számára fontosak ezek a sportágak, ezt mutatja, hogy jövő nyáron Tokióban a 3×3-as kosárlabda és a bmx, míg 2024-ben Párizsban a bréktánc is bemutatkozik az olimpián” – fogalmazott Molnár Viktor.
Raffaele Chiulli, a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége (GAISF) elnöke azt mondta, boldog, hogy itt lehet Budapesten egy olyan eseményen, ahol a sport, a művészet és a zene is találkozik.
“A helyszínek lenyűgözőek, a szervezők remek munkát végeztek. Fontos, hogy tartsuk a lépést a fiatalokkal, ezzel a háromnapos rendezvénnyel nagy lépést teszünk ebbe az irányba” – jelentette ki a sportvezető.
A verseny egyik legnagyobb sztárja, az ötszörös extrémsport-játékok-győztes bmx-versenyző, a venezuelai Daniel Dhers kiemelte, a szervezők nehéz, de rendkívül magas színvonalú pályát építettek.
“A világ legjobbjai jöttek el, sok különböző stílusú versenyzőt láthatnak majd a nézők, biztosan nagy csatát fogunk vívni egymással” – mondta a 34 éves sportoló, aki néhány héttel ezelőtt megnyerte a Pánamerikai Játékokat.
A sportág ötkarikás programba kerülése kapcsán azt mondta: amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy a szabadstílusú (freestyle) bmx ott lesz a tokiói játékokon, “nagyjából egy hónapig buliztak”.
“Örülök, hogy megmutathatjuk a kultúránkat az ötkarikás versenyeken is” – tette hozzá.
Az első World Urban Games megrendezéséért folyó versenyben Budapest mellett 49 másik város szállt harcba, a magyar főváros többek között Barcelonát, Los Angelest és Tokiót is megelőzve láthatja vendégül a sportolókat.
A kilátogatók hatféle sportág versenyeit, a 3×3 kosárlabdát, BMX freestyle-t, a bréktáncot, a parkourt, illetve az inline és repülő korong freestyle-t követhetik figyelemmel. Bemutatósportágként a laser run és az evezős ergométer is helyet kapott a városi sportok világjátékának programjában.
A rendezvény – melyet koncertek is kísérnek – ingyenesen látogatható.

 

MTI

Related posts

MEGVAN A GIRO d’ITALIA BUDAPESTI ÚTVONALA

proteinadmin

NEM FOGADTA EL ÚJ SZERZŐDÉSÉT STEGEN

proteinadmin

FEJENKÉNT 100 MILLIÓÉRT SZÁLL RINGBE FURY ÉS JOSHUA

proteinadmin

Leave a Comment