Hírek

A NIKE KIÁLL CASTER SEMENYA MELLETT

A Nike kiáll a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó Caster Semenya mellett, aki fellebbezése eredményére vár, melyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozásával szemben nyújtott be.

A sportszergyártó a legújabb, 90 másodperces reklámfilmjében – amelyet levetítettek a vasárnap esti Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban – női sportolók teljesítményét méltatja. A képsoron olyan “őrült” tevékenységek bukkannak fel, mint kosaras zsákolás, ökölvívás vagy maratonfutás, emellett előkerülnek a nők sportolásával kapcsolatos negatív sztereotípiák is. Az “Álmodj őrültebbet” (Dream crazier) című videóban a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes teniszező, Serena Williams narrációjában példaként említi, hogy ha nők érzelmeket mutatnak ki a versenypályán, akkor “drámáznak”, ha kiállnak az igazukért, “tébolyodottak”, ha dühösek, akkor “hisztiznek, ésszerűtlenek, vagy egyszerűen őrültek”, a férfiakéval egyenlő lehetőségekről álmodniuk pedig “téveszme”.
A 28 éves dél-afrikai atléta feltűnésekor az hangzik el: “ha túl jók vagyunk, valami gond van velünk”.
Semenya ügyét még tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók – 400 és egy mérföld közötti távokon – csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, és egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.
A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor riválisai többször panaszkodtak, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát.
Semenya maga úgy fogalmazott, csak futni szeretne “úgy, ahogy megszületett”, a Nike pedig ismét nyilvánosan kiállt mellette – emeli ki az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com szakportál.
Korábban Dél-Afrika politikai és sportvezetői is biztosították Semenyát támogatásukról, az ország sportminisztere például diszkriminatívnak nevezte a szabályt, egyúttal nemzetközi kampányt indított Semenya mellett. A CAS döntése március 26-ra várható.

 

MTI

Related posts

INDUL A MAGYAR FITNESZGÉP GYÁRTÁS

proteinadmin

KOLESZTERIN VILÁGTÉRKÉP

proteinadmin

SZTÁRBOXOLÓK ÉRKEZNEK A BOCSKAI-EMLÉKVERSENYRE

proteinadmin

Leave a Comment