Egyéb

FORRÓ FÜRDŐ, EDZÉS HELYETT?

A forró fürdős kezelések segíthetnek az anyagcsere folyamatok és glükóz szint egészséges szinten tartásában. Ez főleg azok számára lehet segítség, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak edzeni.

A fizikai stressz, csakúgy mint a testmozgás a gyulladás markerek rövid távú emelkedéséhez vezethet, ez pedig aktiválja a gyulladáscsökkentő anyagok felszabadulását. A legutóbbi kutatások szerint a testhőmérséklet növelési szintén hasonló reakciót vált ki a szervezetben.

A kutatók a gyulladás, a vércukorszint és az inzulin szintjének markereit vizsgálták túlsúlyos férfiakon. Az önkéntesek legalább három napon keresztül vettek részt mind a melegvizes bemerítéssel, mind a szobahőmérsékleten (kontroll) végzett kísérletekben. A kutatók vérmintákat vettek a bemerítések előtt és azt követően egyaránt, mindkét csoporttól. A melegvizes vizsgálat során az önkéntesek 39 fokos vízben ültek, míg a kutatócsoport 15 percenként mérte a pulzusszámot, a vérnyomást és a testhőmérsékletet.

Kiderült, hogy már egyetlen, melegvizes merülési folyamat a Il-6 szintjének emelkedését okozta a vérben, valamint megnöveli a nitrogén-monoxid-termelést. A kéthetes kezelési időszak, végén a napi melegvizes fürdőkben részt vett alanyok esetében, csökkentet az éhgyomri vércukor, valamint az inzulin szint.

A csökkent gyulladás és a jobb inzulinérzékenység pozitív eredményei azt sugallják, hogy a forró vízbe merítés “javíthatja a gyulladásos profilokat, a glükóz anyagcserét és jó hatással lehet az anyagcsere-egészség javítására.

Fotók: Kirsten Marie Ebbesen, Sarah Cervantes/Unsplash

Related posts

ÁTMENNÉL AZ AMCSI HADSEREG FITNESZ TESZTJÉN?

proteinadmin

KEVÉS ALVÁS – TÖBB KILÓ?

proteinadmin

INDUL A MAGYAR FITNESZGÉP GYÁRTÁS

proteinadmin

Leave a Comment