Egyéb

KEVÉS ALVÁS – TÖBB KILÓ?

 

Fotó: Alexandra Gorn/Unsplash

Az Uppsala Egyetem tanulmánya szerint már egyetlen, álmatlanul töltött éjszaka is elindíthatja az anyagcserére is káros, negatív hatásmechanizmust.

Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata emelkedik azoknál, akik krónikus alvászavarban szenvednek, vagy váltott műszakban dolgoznak.

A megszakad alvásciklus olyan molekuláris változásokat idéz elő, melyek az izomtömeg csökkenésével, illetve a zsír felhalmozódásával járnak.  Ez a kedvezőtlen folyamat az esztétikai változáson túl számos egyéb, súlyos, egészségkárosító hatással is bír.

A 15, egészséges, normál testalkatú egyed bevonásával végzett kísérlet során az alanyok egységesnek mondható, napi tevékenység és táplálékbevitel mellett, véletlenszerű sorrendben, napi 8 órai alvást követően, illetve teljes alvásmegvonás mellett vettek rendszeresen szövetmintákat a résztvevők bőr alatti zsír- és vázizomzatából.

A szövetmintákat többszörös molekuláris analízisekhez használták, kimutatták, hogy az alvásvesztés állapota szövetspecifikus változást eredményezett a DNS metilációjában, különösen a génexpressziót szabályozó mechanizmus egyikében. A DNS-metiláció egy úgynevezett epigenetikai módosítás, amelynek hatására a testben lévő sejtek génjeinek kis é be- vagy kikapcsolódását szabályozzák, és mind az örökletes, mind a környezeti tényezők, például a testmozgás hatással vannak rá.

Fotó: Louis Reed/Unsplash

„A kutatócsoport elsőként mutatta be, hogy az akut alvászavar önmagában is epigenetikai változásokkal jár az úgynevezett óraműgénekben, és ezáltal hatással vannak a cirkadián ritmusra is. Új megállapításaink azt mutatják, hogy az alvásvesztés szövetspecifikus változásokat idéz elő az emberi genomban elterjedt DNS-metiláció mértékében.”- mondta a tanulmányt vezető Jonathan Cedernaes.

Az álom testhez elnyeréséhez nem elég tehát az egészséges étkezés, illetve a rendszeres testmozgás, de elengedhetetlen a kiadós alvás is!

Fotó: Edgar Chaparro/Unsplash

Related posts

MAGYAR SIKEREK AZ IFJÚSÁGI OLIMPIÁN

proteinadmin

DOPPING BOTRÁNY

proteinadmin

HOGYAN SZABADULJ MEG A VIZESEDÉSTŐL?

proteinadmin

Leave a Comment