Egészség Hírek

HIGH-TECH IMMUNTERÁPIA

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói által kidolgozott szimulációs szoftver alkalmas az adaptív immunválasz saját/nem-saját megkülönböztetésének elemzésére. Első alkalmazásként egy olyan elméleti immunológiai modellt igazoltak számítógépes szimulációk segítségével, amely segíthet hatékonyabbá tenni a rák immunterápiát.

Kerepesi Csaba, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Big Data Lendület Kutatócsoportjának tudományos munkatársa és szerzőtársai – Szabados Tamás (BME), Bakács Tibor (MTA Rényi) –  közleményükben mutatták be az MTA SZTAKI honlapján a MiStImm szimulációs szoftvert, amely alkalmas az adaptív immunválasz saját/nem-saját megkülönböztetésének elemzésére.
Mint írják, ahhoz, hogy jobban megértsük az immunrendszer rendkívül összetett folyamatait matematikai modellezésre és számítógépes szimulációkra is egyre inkább szükség van. Az immunitás egyik kulcspontja a saját/nem-saját megkülönböztetés. Az immunrendszer finomhangolt egyensúlyt tart fent a saját tolerálása és a nem-saját támadása közt. Ha az egyensúly felborul, autoimmun reakció lép fel.
“Az immun-tolerancia és intolerancia közti érzékeny egyensúlyra jó példa a rák immunterápia, ahol a forradalmian új kezelésekkel úgy tudják befolyásolni az immunrendszer komponenseit, hogy azok a tumort támadják. Nem véletlen, hogy a 2018-as orvosi Nobel-díjat az immun ellenőrzési pont gátló mechanizmusok feltárásáért adták, amely lehetővé tette a rák immunterápiát” – írják. Ugyanakkor, az immunrendszer manipulálása ma még súlyos mellékhatásokkal is jár. A kutatások egyik fő iránya annak megértése, hogy miért vannak súlyos autoimmun mellékhatások és hogyan lehetne mérsékelni azokat. A kutatók által fejlesztett MiStImm szimulációs szoftver fő célja az, hogy ebben segítsen.
A MiStImm ágens alapú modellezési technikával képes szimulálni az adaptív immunválasz egyes elemeit: T-sejteket, B-sejteket, antitesteket, veszély-szignálokat, interleukinokat, saját sejteket, idegen antigéneket. Ezek a komponensek egy dinamikus immun hálózat csúcsait alkotják, amelyben a kapcsolatokat az csúcspárok közti potenciális interakciók reprezentálják.
A MiStImm első alkalmazásaként két különböző immunmodellt szimuláltak és vizsgálták, mennyire hatékonyak a saját/nem-saját megkülönböztetés terén. Az egyik model a “hagyományos” immunmodell, a másik pedig a szerzők által korábban javasolt “One-signal model” számítógépes változata. Az összegzés szerint a szimulációs eredmények magyarázatot adnak a rák immunterápia súlyos, nem várt mellékhatásaira és utat mutatnak hatékonyabb kezelésekhez.
A kutatás eredményeit bemutató publikáció a “Theoretical Biology and Medical Modelling” című folyóiratban jelent meg májusban.

 

MTI

Related posts

LÉVAI ZOLTÁN IS ARANYÉRMES LETT RÓMÁBAN

proteinadmin

ERŐS OKTÓBER ELŐTT ÁLL MILÁK KRISTÓF

proteinadmin

LEWIS HAMILTON

proteinadmin

Leave a Comment